Kai pavasarį gadina alergija, padėti gali labai paprastos priemonės

Alergija

Kai pavasarį gadina alergija, padėti gali labai paprastos priemonės

Ilgai lauktas pavasaris su savimi dažnai atsiveda nekviestų svečių: paburkusią nosį, slogą, čiaudulį, paraudusias akis ar net bėrimą ir niežulį. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas patarė, kaip paprastai, veiksmingai ir greitai „išprašyti“ iš organizmo šiuos nemalonius pojūčius – alergija.

Alergija neretai vadinama mūsų amžiaus rykšte – anot A. Unikausko, sergamumas šia liga sistemingai didėja. „Europoje nuo įvairių alergijų kenčia 30–40 proc. žmonių. Atšilus orams ir pradėjus busti gamtai atkeliauja ir puokštė alerginių reakcijų“, – sako jis.

Alergija – tai organizmo reakcija, kurios metu išskiriamas histaminas. Histaminas sukelia lygiųjų raumenų susitraukimus ir išplečia kapiliarus. Dalyvaujant antikūnams, kyla uždegiminės reakcijos. Tai pasireiškia įvairiais simptomais: bėrimu, niežuliu, sloga, odos sudirgimu.

alergija

Kaip pasireiškia alergija?

– Į kūną patenka alergenai.

– Virusą atpažįsta T limfocitai – šią informaciją perduoda B limfocitams.

– B limfocitai išskiria antikūnus (IgE), kovojančius su alergenais.

– IgE „tupi“ ant putliųjų ląstelių, kuriose slepiasi histaminas, prostaglandinai ir kt.

– IgE prisijungus antigenus išsiskiria histaminas ir kt.

– Didėja kraujagyslių sienelių pralaidumas, prasideda vazodilatacija – ima brinkti kvėpavimo takai, tekėti kūno skysčiai.

Tačiau daktaras turi patarimų, kaip sau padėti, kad pavasarinės alergijos simptomai būtų ne tokie aštrūs. Tai paprastos veiksmingos priemonės, kurias greičiausiai rasite savo namų virtuvės spintelėse.

Vietinis medus

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad medus – visai netinkama priemonė dėl jame esančių žiedadulkių, yra atvirkščiai: vartodami tos vietovės, kurioje gyvenate, medų, paruošite savo organizmą žiedadulkėms priimti.

Probiotikai

80 proc. imuninės sistemos yra jūsų žarnyne. Todėl, kad organizmas būtų mažiau jautrus aplinkai, svarbu užtikrinti gerą imuninę sistemą. Tai padaryti padeda probiotikai.

Bosvelijų eterinis aliejus

Bosvelijų eterinis aliejus dar vadinamas frankincenso eteriniu aliejumi. Bosvelijų medžiai auga ant sausų Indijos kalvų ir gamina dervą, arba, kitaip sakant, sakus, labai panašius į mūsų lietuviškus gintarus. Jie, patekę į orą, sukietėja.

Būtent iš šių sakų gaminamas eterinis aliejus. Jis kaitinamas skleidžia labai malonų kvapą, taip pat pasižymi gausybe gydomųjų savybių, viena iš jų – alergijų gydymas.

„Bosvelijų eterinį aliejų galima naudoti ne tik norint iškvėpinti namus, bet ir tiesiai ant odos. Šio eterinio aliejaus galima įsigyti visose parduotuvėse, kuriose prekiaujama eteriniais aliejais“, – teigia A. Unikauskas.

Aliejai

Vitaminas C

Šis vitaminas mažina histamino, sukeliančio alergines reakcijas, išsiskyrimą.

Bioflavonoidai

Jų yra daug:

– kvercetinai (svogūnai),

– antocianinai (mėlynės, vynuogės),

– proantocianidinai (spanguolės),

– flavanai (arbata, obuoliai) ir kt.

„Bioflavonoidai pasižymi antioksidaciniu – priešuždegiminiu – poveikiu. Iš esmės alerginė reakcija yra uždegimas“, – tikina gydytojas.

uogos

Dilgėlės

Dilgėlės mažina histamino išsiskyrimą ir padeda užtikrinti gerą imuninės sistemos veiklą. Be to, mažina uždegimus.

„Vartoti dilgėles galima įvairiai: virkite dilgėlių sriubą, bet kurioje vaistinėje rasite dilgėlių arbatos“, – kalba profesorius.

Ribokite alergizuojantį maistą

A. Unikauskas pataria riboti labiausiai alergizuojančius produktus, tokius kaip: pieno produktai, glitimas, kviečiai, soja, riešutai, kiaušiniai.

Medikas pabrėžia – kad žymiai sumažintumėte alergiją, ne išsirinkite vieną priemonę iš paminėtų, o vartokite šiuos produktus visus drauge. Greitai pajusite lengvumą, o alerginių reakcijų tikrai sumažės.

Nuolaidos kievienamDaugiau