Medžiotojo receptai: Stirniena

Stirniena

Medžiotojo receptai: Stirniena

Stirna (lot. Capreolus capreolus) – grakštūs elninių (Cervidae) šeimos kanopiniai žinduoliai. Kūno ilgis iki 150 centimetrų, aukštis ties pečiais iki 1 metro, patinai sveria iki 55 kilogramų. Mažiausias mūsų krašto kanopinis žinduolis, paplitusi visoje Europoje, išskyrus šiaurinius regionus. Kojos ilgos ir lieknos, trumpa uodegėlė, pasturgalyje turi baltą dėmę, vadinamąjį „veidrodėlį“. Patinai turi ragus – pirmaisiais metais išauga maži ir nešakoti, antraisiais dvišakiai, trečiaisiais – trišakiai, toliau ragų šakų skaičius nedidėja. Laisvėje stirnos išgyvena 4-12 metų. Kailis vasarą šviesiai rudas, žiemą pilkas. Gyvena poligamiškomis šeimomis, jaunikliai pirmaisiais gyvenimo metais turi šviesias dėmes išilgai liemens. Gyvena miškuose, laukuose, minta žole, lapais, žieve. Stirnų ragai – vertingi medžioklės trofėjai, kailis nepatvarus, naudojamas puošti interjerui, iš odos gaminama gera zomša. Stirniena – viena iš švelniausių žvėrienos rūšių; tamsiai raudona, malonaus, aštraus, žolelių ir miško kvapo. Prieš gaminant reikia išmirkyti ar marinuoti. Tinka gaminti šašlykams, troškiniams, pyragams, guliašui, sumalta – kaip įvairių patiekalų įdaras.

Stirnų medžiojimo terminas:
Patinus – nuo gegužės 15 d. iki spalio 15 d.
Pateles ir jauniklius – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d.

STIRNIENOS PJAUSNYS SU CITRINA

Jums reikės:

6 griežinėliai stirnienos (geriausia kumpio),
2 šaukštai miltų,
2 kiaušiniai,
2 šaukštai pieno,
120 g maltų džiūvėsėlių,
150 g aliejaus,
6 riekės lašinių,
6 griežinėliai citrinos,
kapoto česnako, pipirų, druskos, žiupsnelis maltos kalendros.

Gamyba:

Mėsos griežinėlius truputį pamušti, pasūdyti, pabarstyti pipirais, kapotu česnaku, malta kalendra ir pavolioti miltų, pieno, kiaušinių bei džiūvėsių plakinyje. Vartant kepti riebaluose.
Ant kiekvieno mėsos griežinėlio uždėti po keptą lašinių ir citrinos griežinėlį. Rekomenduojama patiekti su karštomis bulvėmis.

TROŠKINTA STIRNIENA SU PAPRIKA

Jums reikės:

1,5 kg stirnienos,
150 g riebalų,
Stiklinė aštraus pomidorų padažo,
3 svogūnai,
2 šaukštai paprikos,
3 pomidorai,
2 ankštiniai pipirai, druskos.

Gamyba:

Svogūnus supjaustyti ir pakepinti riebaluose, suberti papriką, kubeliais supjaustytą mėsą, supilti pomidorų padažą, pasūdyti ir troškinti įpylus vandens. Baigiant sudėti pjaustytus pomidorus, juostelėmis pjaustytus ankštinius pipirus ir troškinti, kol suminkštės.

TROŠKINTA STIRNIENA SU GRYBAIS

Jums reikės:

1 kg stirnienos,
200-250 g šviežių grybų (30-40 g džiovintų),
šaukštas pomidorų tyrės,
šaukštas miltų,
100 g aliejaus,
stiklinė raudonojo vyno,
skiltelė česnako, po žiupsnelį baziliko ir peletrūno, druskos, pipirų.

Gamyba:

Mėsą supjaustyti gabaliukais, pabarstyti druska, pipirais, pavolioti miltuose ir apkepti aliejuje. Apkeptą išimti ir tame pačiame aliejuje truputį patroškinti pjaustytus šviežius grybus (džiovintus pirmiausiai reikia išmirkyti ir išvirti). Į šiek tiek patroškintus grybus sudėti mėsą ir pomidorų tyrę, supilti vyną, suberti trintą česnako skiltelę, baziliką, peletrūną ir viską 30 min troškinti, retkarčiais įpilant vandens.

KEPTAS STIRNIENOS MUŠTINIS

Jums reikės:

1 kg stirnienos kumpio,
100 g riebalų,
100 g sviesto,
pusė stiklinės raudonojo vyno,
1 citrinos,
stiklinės mėsos sultinio,
pipirų, druskos.

Gamyba:

Mėsą supjaustyti 1 cm storio gabalais, pasūdyti ir iš abiejų pusių iškepti riebaluose. Prieš išimant iš riebalų pasūdyti ir pabarstyti pipirais. Į skystį, kuriame kepė mėsa, supilti vyną, mėsos sultinį, įlašinti kelis lašus citrinos sulčių ir šiuo padažu užpilti patiekiamą karštą muštinį.

STIRNIENOS PLOVAS

Jums reikės:

0,5 kg stirnienos,
100 g sviesto arba aliejaus,
1 svogūnas,
2 morkos,
1 stiklinė ryžių,
3 stiklinės sultinio,
5 šaukštai pomidorų tyrės,
pipirų, druskos.

Gamyba:

Mėsą supjaustyti kubeliais, morkas stambiai sutarkuoti, svogūnus supjaustyti ir viską pakepinti, supilti pomidorų tyrę. Į sultinį suberti ryžius, pakepintą mėsą su daržovėmis, prieskonius ir troškinti. Plovą papuošti petražolių, ar kitų žalumynų lapeliais.

KEPTA STIRNIENA

Jums reikės:

0,5 kg stirnienos,
1 citrina,
5 šaukštai pomidorų padažo,
žvėrienai skirtų prieskonių mišinio,
3-4 obuoliai,
2 svogūnai.

Gamyba:

Mėsą supjaustyti riekelėmis, pabarstyti prieskoniais, pašlakstyti citrinos sultimis ir sluoksniuoti su žiedais supjaustytais svogūnais. Po 1-2 val. ant folijos lapelių dėti, mėsos riekeles, svogūnus, užpilti pomidorų padažo ir uždėti smulkiomis skiltelėmis supjaustytų obuolių. Foliją užlankstyti ir kepti orkaitėje apie 40 min. Rekomenduojama patiekti su keptomis bulvėmis.

STIRNIENA SU BAKLAŽANAIS

Jums reikės:

1 kg gabalais supjaustytos marinuotos stirnienos,
5 baklažanai,
0,5 l pomidorų tyrės,
3 svogūnai,
5 skiltelės česnako,
ryšulėlis krapų, žiupsnelis čiobrelių, pipirų, druskos, aliejaus.

Gamyba:

Į keptuvę įpilti pomidorų tyrę ir truputį aliejaus, suberti kapotus svogūnus, gerai išmaišyti, 2-3 min. pakepti. Tada sudėti gabalais pjaustytą, marinuotą stirnieną ir maišant kepti ant vidutinės ugnies 15-20 min. Po to įpilti nepilną stiklinę vandens ir virti 1-1,5 val., retkarčiais įpilant vandens ir pamaišant.
Baklažanus nulupti, supjaustyti išilginėmis juostelėmis, pakepinti aliejuje ir suversti į keptuvę su mėsa. Suberti pjaustytus krapus, kapotą česnaką, čiobrelius ir viską dar šiek tiek pavirinti ant silpnos ugnies.

STIRNIENOS KEPSNELIAI SU DŽIOVINTAIS BARAVYKAIS

Jums reikės:

1 kg marinuotos stirnienos (kumpio arba nugarinės),
10 džiovintų baravykų kepurėlių,
3 svogūnai,
2 saldžiosios paprikos,
5 skiltelės česnako,
druskos, aliejaus.

Gamyba:

Džiovintus baravykus nuplauti, nakčiai užmerkti, iš ryto išvirti tame pačiame vandenyje, kuriame mirko.
Su prieskoniais marinuotą stirnieną supjaustyti riekelėmis, išmušti, sudėti į kepimo skardą, įpilti aliejaus, grybų nuoviro, uždėti griežinėliais pjaustytus svogūnus, juostelėmis pjaustytas paprikas, ant jų – nepjaustytas baravykų kepurėles, pabarstyti kapotu česnaku. Kepti orkaitėje, retkarčiais palaistant kepimo sultimis.