20 istorinių faktų apie prieskonius

Prieskoniu

20 istorinių faktų apie prieskonius

Istorija – vienas labiausiai savo paslaptingumu dominančių bei viliojančių dalykų. Ji neatsiejama nuo pačių įvairiausių sričių, pradedant medicina ir užbaigiant geografiniais atradimais. Prieskoniai – taip pat ne išimtis. Didžioji dalis prieskonių, be kurių nebeįsivaizduojame šiandieninės virtuvės, buvo minimi ir vartojami dar prieš 2000 – 3000 metų, tad nieko keista, jog gali pasigirti ypač turtinga istorija. Na, o, mes atrinkome net 20 įdomių ir netikėtų faktų apie tuos, be kurių neįsivaizduojate savo pietų ar vakarienės…

Pirmas dešimtukas

1 – jei reikėtų įvardinti vieną seniausiai naudojamų prieskonių, tai būtų šiandien visiems puikiai žinomi kmynai. Skaičiuojama, kad šie prieskoniai, be kurių šiandien negalime įsivaizduoti bulvių, mėsos, vištienos patiekalų ar įprastos duonos, buvo pradėti naudoti dar prieš 5000 metų.

2 – lauro lapai šiandien yra ne daugiau nei įprastas prieskonis, skirtas įvairiems patiekalams gardinti. Tačiau tik nedaugelis žino, kad Senovės Graikijoje jie buvo laikomi šventais. Ir net garsusis Saulės dievas Apolonas yra vaizduojamas su laurų lapų vainiku ant galvos.

3 – šiandien apie prieskonius norime žinoti viską, tad informacijos ieškome įvairiais būdais: klausdami tiekėjų, domėdamiesi interneto portaluose randama informacija ar tiesiog skaitydami etiketes ant prieskonių pakuočių. Dar vienas būdas sužinoti daugiau informacijos – žinynai ir enciklopedijos. Tačiau, ar žinote, kad pirmoji enciklopedija apie prieskonius buvo išleista dar 16 amžiuje?

4 – šiandien jau nieko nebestebina tai, kad įvairūs prieskoniai naudojami kosmetiniais tikslais. Tačiau pirmieji tai pradėjo daryti Senovės romėnai. Siekdami užtikrinti puikų kvapą, jie kramtydavo gvazdikėlius, o rankas bei kojas skalaudavo mėtų nuoviru.

5 – šiomis dienomis vanilės ankštys naudojamos įvairiems desertams skaninti, tuo tarpu actekai jas naudojo kaip valiutą, skirtą mokesčiams sumokėti.

cesnakas

6 – Egipto piramidės žavi milijonus turistų, tačiau tik retas susimąsto apie tai, kiek daug valios pastangų bei fizinių jėgų reikėjo jas stačiusiems vergams. Kad nepritrūktų vitaminų ir mikroelementų, kas rytą vergams buvo liepiama suvalgyti po skiltelę česnako.

7 – kai Kristupas Kolumbas atvežė aitriąsias paprikas į Europą, jų vertė buvo prilyginama sidabrui.

8 – Kristupas Kolumbas manė, kad tai yra ne aitriosios paprikos, o – paprasčiausi pipirai.

9 – daugelis galvoja, kad aitriosios paprikos yra vienas rečiausiai naudojamų prieskonių. Nieko panašaus – kiekvieną dieną jas vartoja maždaug net 3 ketvirtadaliai žmonių.

Ciberzole

10 – visiems puikiai pažįstama ciberžolė natūraliojoje medicinoje yra naudojama jau daugiau kaip 4000 metų.

Antras dešimtukas

11 – šiandien visų mėgstamos prieskoninės žolelės mėtos pavadinimas yra kilęs nuo Graikijos mitologinio personažo Menta vardo.

12 – didžioji dalis garstyčių sėklų yra užauginama Kanadoje.

13 – visos dekoratyvinių aguonų dalys yra nuodingos.

14 – iš visų pipirų rūšių populiariausi yra juodieji.

Balti pipirai

15 – baltieji, juodieji ir žalieji pipirai auga ant to paties vijoklinio augalo, vadinamo Pipernigrum. Jų spalva, skonis ir intensyvumas skiriasi priklausomai nuo prinokimo laipsnio ir apdirbimo būdo.

16 – paprastasis raudonėlis dar yra vadinamas laukinių mairūnu.

17 – mairūnas į Viduržiemio regioną buvo atvežtas arabų.

18 – Antikos laikais pietų stalai buvo barstomi mėtų šakelėmis. Tokiu būdu buvo siekiama sukelti norą valgyti mėsą.

19 – Senajame Testamente rašoma, kad kai kuriose karalystėse, prieskoniai buvo valiuta, lygiavertė auksui, sidabrui bei brangakmeniams.

20 – ir pabaigai… Faktas, kuris galbūt paskatins tapti atviresniais ir drąsiau išbandyti naujoves. Iš viso pasaulyje skaičiuojama apie 1000 prieskonių, tačiau praktika rodo, kad statistinio lietuvio virtuvėje galima rasti tik apie 20 rūšių prieskonių.

Kaip matyti, prieskonių istorija yra iš tiesų įspūdinga ir turtinga. Na, o, dažnas iš mūsų šiandien nesusimąstome, kad kasdienius pietus ar vakarienę gardiname prieskoniais, kurie kažkada prilygo net auksui ar brangakmeniams.

Natūralu