Būtiniausių prieskonių top 10

Prieskoniu

Būtiniausių prieskonių top 10

Jei reikėtų įvardinti vieną būtiniausių dalykų, kuris tikrai turi turėti vietą kiekvienų namų virtuvėje, tai neabejotinai būtų prieskoniai. Jie ne tik padės sukurti tobulo skonio kulinarijos šedevru, bet ir atskleisti naujas, galbūt kiek pabodusių patiekalų spalvas; o taip pat yra labai naudingi mūsų organizmui bei padeda puoselėti grožį. Vis dėlto, ne paslaptis ir tai, kad šiandien prieskonių pasirinkimas tiesiog stebina savo gausa, tad, ko gero, būtų neįmanoma jų visų sutalpinti savo namų virtuvėje. O galbūt to ir nereikia?… Siūlome jums susipažinti su būtiniausių prieskonių top 10, kuriais ne tik pagardinsite visų rūšių patiekalus, bet ir užtikrinsite maksimalią naudą savo sveikatai be grožiui. Tad pats metas sužinoti, ką tiesiog privalu apgyvendinti savo namų virtuvės prieskonių lentynėlėje.

Krapai

Vienas populiariausių prieskonių mūsų šalyje, tikrai yra verta atsidurti ir jūsų namų virtuvėje. Jie ne tik subtiliu skoniu bei gaiviu aromatu praturtina įvairias košes, sriubas, troškinius, salotas, mišraines, užkandžius, padažus, bulvių, mėsos bei paukštienos patiekalus, bet ir yra naudingi mums dėl daugybės priežasčių. Pasirodo, krapuose gausu ląstelienos ir mineralinių medžiagų; o vitamino C – daugiau nei apelsinuose. Krapai mažina kraujospūdį ir gerina širdies veiklą; turi priešuždegiminių savybių ir netgi gerina nuotaiką.

Kmynai

Gamindami nepamirškite kmynų – jie tinka kone visur: gėrimams, padažams, saldiems ir nesaldiems kepiniams, sriuboms, salotoms, mišrainės, mėsos, paukštienos, bulvių, varškės patiekalams skaninti. Tačiau svarbiausia, kad šis įprotis bus naudingas jūsų sveikatai – kmynai turi daug teigiamų savybių: šalina toksinus, mažina nuovargį, gerina darbingumą, saugo nuo vėžio ir turi labai daug geležies, tad puikiai tinka žmonėms, sergantiems anemija.

Provanso žolelių mišinys

Jei norite virtuvėje išsiverti su kuo mažiau prieskonių, pirmenybę teikite Provanso žolelių  mišiniui, kadangi jį sudaro net 6 nuostabaus aromato bei skonio žolelės: mairūnas, rozmarinas, dašiai, čiobreliai, bazilikai ir raudonėliai. Šis unikalus žolelių derinys puikiai tiks paskaninti visiems patiekalams, išskyrus saldžius desertus bei kepinius. Tai – aromatas, kuris ne tik suteiks naujų poskonių įprastiems patiekalams, bet ir nukels jus į romantiškiausias Prancūzijos vietoves…

Ciberžolė

Svarbiausia priežastis, dėl kurios šis prieskonis turi būti jūsų namų virtuvėje, yra didžiulę jo nauda sveikatai bei grožiui. Skanindami sriubas, padažus, košes, troškinius ar salotas ciberžole, sustiprinsite imunitetą, sumažinsite vėžio bei širdies ligų tikimybę, lėtinsite senėjimo procesus, apgerinsite atmintį, geriau įsisavinsite naują informaciją.

Cinamonas

Jei ciberžolė neretai yra vadinama virtuvės karaliene, tai cinamonas – vertas karaliaus titulo, kadangi  gerosios jo savybės sudaro įspūdingą sąrašą. Cinamonas padeda lieknėti, maloniai šildo, turi antioksidacinių savybių, mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina atmintį, teigiamai veikia nervų sistemą, saugo nuo vėžio, naikina mikrobus, stiprina imunitetą, ir, žinoma, užpildo namus nuostabiu aromatu. Tinka ne tik desertams ir kepiniams, bet ir košėms, sirupams, kompotams, kavai, arbatai, kokteiliais gardinti.

cinamonas

Gvazdikėliai

Jei norite prieskonio, kuriuo galėtumėte gardinti kepinius, desertus ir gėrimus, o taip pat – suteiktumėte naudos savo organizmui, įsigykite gvazdikėlių. Šis prieskonis ne tik maloniai šildo, bet ir turi priešuždegiminių, antioksidacinių savybių; be to, mažina skausmą ir nuovargį. Naikina nepageidaujamus kvapus, žinomi, kaip patikima priemonė kovojant su dantų skausmu.

Kakava

Ne paslaptis, kad kakavoje yra labai daug mūsų organizmui reikalingų mikroelementų, be to, ji teigiamai veikia širdies bei smegenų darbą, gerina nuotaiką. Tad, kuo dažniau palepinkite savo šeimą desertais, kepiniais ir gėrimais, kurių sudėtyje yra kakavos.

Česnako granulės

Suraskite vietos ir česnako granulėms – jis suteiks pikantiško, intensyvaus bei sodraus skonio jūsų ruošiamoms salotoms, mišrainėms, karštiesiem patiekalams, sriuboms ir padažams. O svarbiausia – padės stiprinti imunitetą, paskatins regeneracinius procesus.

Prieskonių mišinys be druskos

Įvairios sveikatos institucijos vis dažniau ir dažniau primena apie tai, kad mūsų šalies gyventojai suvartoja  per daug druskos  ir tai yra viena priežasčių,  dėl kurios didėja antsvorio, diabeto ir širdies ligų tikimybė. Būtent todėl, jūsų virtuvėje turėtų atsirasti vietos prieskonių mišiniui, kuriame nėra druskos. Jis tinka gardinti viskam, išskyrus saldžius patiekalus.

Kvapnieji pipirai

Na, ir, žinoma, lietuviško virtuvė patiekalai tikrai neįsivaizduojami be kvapniųjų pipirų, kurie tinka viskam, netgi nesaldiems kepiniams.