Alyvuogių aliejus vadinamas žaliuoju auksu: ką būtina apie jį žinoti
Specialistai atkreipia dėmesį, kad alyvuogių aliejus yra vienas labiausiai klastojamų maisto produktų pasaulyje, todėl prieš pilant jį į lėkštę ar keptuvę būtina žinoti, ar tai tikrai alyvuogių aliejus. Per visą pasaulį galima suskaičiuoti beveik 3 tūkstančius alyvuogių aliejaus rūšių.
„Jeigu vartotojai yra neišprusę ir nepažįsta tikrojo alyvuogių aliejaus skonio, jiems galima parduoti net rafinuotą rapsų aliejų, nudažytą žalia spalva. Dėl to mes, ekspertai, vertindami aliejų čempionatuose, į spalvą net nežiūrime. Tai nėra kokybės rodiklis. Mes vertiname tik kvapą ir skonį“, – LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva” reportaže kalbėjo alyvuogių aliejaus degustuotoja Liana Davletšina.
Tyro alyvuogių aliejaus kelionė link mūsų namų prasideda rudenį ir iš maždaug penkiasdešimties pasaulio valstybių.
„Aliejus spaudžiamas tiesiogiai iš alyvuogių, nenaudojant jokių kitų priemonių, tik mechaniniu būdu. Taigi labai svarbu žaliavos kokybė. Iš žalių alyvuogių pagaminama labai mažai aliejaus: iš 100 kg alyvuogių apie 5–10 litrų. Jei naudojame sunokusias ar pernokusias, tai yra žemesnės kokybės, alyvuoges, tuomet galima pagaminti iki 30 litrų“, – tvirtino L. Davletšina.
Vienintelė Baltijos šalyse aliejaus someljė atkreipia dėmesį, kad norint kokybės į juodas alyvuoges nereikia net žiūrėti.
„Jeigu mes alyvuoges nokinam ir laiku nesuskinam, tai jų kokybė prastėja, keičiasi skonis ir kvapas, žymiai sumažėja naudingų medžiagų. Todėl svarbu jas skinti kuo ankščiau. Priklausomai nuo alyvuogės veislės – spalio lapkričio mėnesiais. Nesandėliuojant jas reikia iškart gabenti į spaudyklą, plauti, atskirti nuo šapelių ir traiškyti. Tai daroma mechaniniais presais. Tada ta masė maišoma pusė valandos ir joje fermentacijos būdu gimsta alyvuogių aliejus“, – pasakojo L. Davletšina.
Žalios alyvuogių uogos gali būti puikus užkandis, kurį skanauti galima net ir vakare, nebijant priaugti papildomą kilogramą. Anot specialistės, norint įsigyti gerą alyvuogių aliejų, jį būtina ragauti ir uostyti, nes kito būdo tiesiog nėra.
Gero ir tyro aliejaus reikėtų suvartoti bent 20 gramų per dieną. Juo galima vaikams tepti odą, iš jo daryti kaukes plaukams, o geriant galima užkirsti kelią ne vienai ligai.
„Alyvuogių aliejus valo kraujagysles, širdį, kepenis, padeda virškinimui, mažina blogojo cholesterolio kiekį, apsaugo nuo artrito. Dabar atlikta daug mokslinių tyrimų, kurie rodo, kad jis padeda atsistatyti po įvairių vėžio formų, padeda regėjimui, pamaitina odą, plaukus, nagus ir t.t. Tai yra iš tikrųjų žaliasis auksas, grožio ir sveikatos eleksyras, apie kurį 400 m. prieš Kr. kalbėjo pats Hipokratas“, – teigė aliejaus someljė.
Ji taip pat paneigė ir egzistuojančius mitus, kad alyvuogių aliejumi galima gardinti tik salotas, o į keptuvę jo pilti negalima.
„Kokybiškas, žemo rūgštingumo alyvuogių aliejus idealiai tinka kepimui“, – pabrėžė L. Davletšina.
Taigi renkantis alyvuogių aliejų būtina rinktis iš žalių uogų šaltu spaudimu pagamintą produktą. Jis turėtų būti laikomas toliau nuo viryklės, jokiu būdu ne šaldytuve, ir tamsoje bei būtinai neskaidriame butelyje.
[ux_products columns=”5″ cat=”207″]