Lęšiai: ne tik sotu, bet ir sveika

Lęšiai: ne tik sotu, bet ir sveika

Jei reikėtų įvardinti vieną žmogaus sveikatai ypač naudingą, tačiau mūsų šalyje vis dar nelabai atrastą ir įvertintą produktą, tai šis titulas atitektų lęšiams. Jei lygintume su kitų rūšių kruopomis (grikiais, ryžiais, manais ar perlinėmis kruopomis), pamatytume, kad lęšiai Lietuvoje yra mažiau populiarūs, tačiau, jei vertintume jų naudą žmogaus sveikatai, pastebėtume, kad ji iš tiesų įspūdinga ir šiuo aspektu lęšiai lenkia daugelį kitų pasirinkimų. Taigi, pats metas išsiaiškinti, kuo šis produktas vertas mūsų dėmesio ir, jei iki šiol patiekalus iš lęšių skanaudavote retai, pakeisti savo elgesį – valgyti ir dažniau, ir didesnėmis porcijomis.

Kalbant apie šių kruopų naudą žmogaus sveikatai, pirmiausia reikėtų įvardinti, kad tai yra idealus sprendimas nevalgantiems mėsos, kadangi lęšiuose galime rasti net apie 60 proc. daugiau baltymų bei mėsoje. Tačiau ir dar ne viskas: mėsos patiekalai yra pakankamai sotūs, tačiau valgis iš lęšių šiuo aspektu – kur kas pranašesnis.

Folio rūgštis – labai reikalinga žmogaus organizmui. Daugelis žino, kad šio komponento yra įvairiuose ankštiniuose augaluose, tačiau būtent  lęšiuose jo yra daugiausia.

Jei gyvenate ypač įtemptu ritmu, daug dirbate ar turite daug įvairių veiklų, patiriate streso, svarbu pasirūpinti, kad jūsų organizmui netrūktų B grupės vitaminų. Vis dėlto, yra geriausia, kai vitaminų gauname iš maisto produktų. Taigi, lęšiai yra puikus šių vitaminų šaltinis. Tačiau ir tai dar ne visos vitaminų atsargos, kuriais mums gali praturtinti šios kruopos: vitaminas A yra reikalingas siekiant palaikyti puikų regėjimą, o vitaminas E – padeda išlaikyti puikią odos būklę. Na, geriausia žinia yra ta, kad abiejų šių vitaminų gausu lęšiuose.

Mikro bei makro elementai – taip pat labai reikalingi mūsų organizmui ir gerai  savijautai užtikrinti. Lęšiuose jų yra visa puokštė: rasite mangano, seleno, jodo, fluoro, fosforo, o taip pat ir cinko.

Milijonai žmonių šiandien visame pasaulyje ieško būtų, kaip išlikti jauniems ir žvaliems, ir nors šiuo klausimu yra siūloma labai daug įvairių priemonių, verta pastebėti, kad vieni iš jų yra mažiau, kiti – labiau efektyvūs. Kaip vienu efektyviausių būdų išsaugoti jaunystę, yra įvardijamas produktų, turinčių antioksidantų, vartojimas. Taigi, belieka tik akcentuoti, kad ypač daug antioksidantų yra lęšiuose.

Nepamirškime ir dar vienos svarbios detalės – juose gausu ir ląstelienos, kuri ypač teigiamai veikia mūsų virškinamojo trakto veiklą.

Tačiau kuomet kalbame apie produktų naudą savo sveikatai, verta prisiminti, kad reikia vertinti ne tik tai, kokių naudingų medžiagų jis turi, bet ir atkreipti dėmesį į ekologiškumą. Kuo produktas yra ekologiškesnis, tuo jis naudingesnis mūsų sveikatai. Taigi, šiuo aspektu lęšiai yra iš tiesų dėmesio labai vertas pasirinkimas, kadangi šios kruopos savyje nekaupia toksinų, nitratų bei radionuklidų. Taigi, akivaizdu, galime juos valgyti nei kiek sau nepakenkdami.

Na, o pabaigai – keletas įdomių faktų apie šias kruopas:

  • Lęšių sriuba – vienas seniausių patiekalų daugelyje šalių.
  • Lęšiai yra ypač vertinami Indijoje. Čia, į patiekalus iš lęšių, dažnai dedama ir ryžių.
  • Augalas žiedus sukrauna kekėse; turi žydrą, rožinį ar balsvą vainikėlį; žydi liepos bei birželio mėnesiais.
  • Atėjus Šv. Kalėdoms, Vokietijoje mėgstama gaminti įvairius patiekalus iš šių kruopų.
  • Šiandien galime įsigyti geltonų, raudonų, rudų, žalių, oranžinių lęšių, tačiau verta prisiminti, kad ruduose ir žaliuose yra daugiausiai skaidulų.
  • Lęšių skonis – švelnus, neintensyvus, todėl iš jų gaminamus patiekalus vertėtų gardinti įvairiais prieskoniais bei žolelėmis. Puikiai tiks petražolės, kmynai, česnakai, svogūnai, imbieras, druska, aitrioji paprika, alyvuogių aliejus, juodieji pipirai, džiovinti pomidorai.