Vartojate per daug druskos – gresia įvairios ligos

druska

Vartojate per daug druskos – gresia įvairios ligos

Kai prarandame saiką, net medžiagos, kurios būtinos mūsų organizmui, tampa jį žalojančiu nusikaltėliu, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, nors saugi suvartotos druskos norma suaugusiam žmogui – iki 5 g per dieną, tačiau statistinis lietuvis suvartoja net dvigubai daugiau.

druska

Natris – mineralas, atliekantis svarbų vaidmenį sveikatai ir susijęs su energijos kiekiu, reguliuojantis kraujospūdį, nervų funkciją, palaikantis bendrą sveikatos būklę. Tačiau per didelis jo vartojimas, pasak A. Unikausko, gali grėsti sunkiomis sveikatos problemomis.

„Trys pagrindinės druskos pertekliaus sukeliamos problemos – aukštas kraujospūdis, kuris verčia širdį dirbti sunkiau, nes širdies raumenims suteikiama papildoma įtampa, osteoporozė, kai didelė natrio koncentracija gali padidinti kalcio išsiskyrimą su šlapimu ir inkstų ligos, atsirandančios dėl aukšto kraujospūdžio, kuris dėl natrio vartojimo pertekliaus gali sukelti mažų kraujagyslių pažeidimą inkstuose.

Jei inkstai neveikia tinkamai, jie negali tinkamai atsikratyti natrio, todėl dar labiau padidėja kraujospūdis ir padidėja inkstų pažeidimas“, – teigia profesorius.

A.  Unikausko teigimu, saugi suvartotos druskos norma suaugusiam žmogui – 5 g per dieną: „Kartais vietoje druskos kiekio minimas natrio kiekis, nes jis čia svarbiausias komponentas. Taigi natrio – iki 2,3 g. Skaičiuokite dalydami druskos kiekį perpus. Paprasčiau – arbatinis šaukštelis druskos.“

Riekėje duonos – beveik trečdalis paros druskos normos

Profesorius perspėja, kad daug druskos turi ir kasdien naudojami miltiniai produktai, kuriuose jos rasti nesitikėtumėte. Pavyzdžiui, 100 g juodos duonos turės 1,25 g druskos, mielinės bandelės – 1,4 g, kakaviniai sausainiai – 0,9 g, mielinis pyragas su mėlynių įdaru – net 3,5 g druskos.

„Druska paryškina saldų skonį, todėl jos yra daugelyje saldumynų“, – sako A. Unikauskas ir priduria, kad druskos taip pat gausu net pomidorų sultyse, marinuotuose agurkuose.

Tiesa, jaučiant, kad per dieną suvartotas druskos kiekis galėjo viršyti rekomenduojamą paros normą, A. Unikauskas pataria jį sumažinti kitais mineralais: „Natris ir kalis turi priešingą poveikį širdies sveikatai: didelis druskos suvartojimas padidina kraujo spaudimą, kuris gali sukelti širdies ligas, o didelis kalio kiekis gali padėti atpalaiduoti kraujagysles ir išskirti natrį, mažinti kraujo spaudimą. Kalis yra natrio priešnuodis.“

Medikas rekomenduoja pasigaminti trintą kokteilį iš bananų, avokadų, vandens ir špinatų, kuris padeda kovoti su druskos pertekliumi organizme.

Pasak A. Unikausko, druską patiekaluose nesunkiai galima pakeisti kitais prieskoniais – kajeno paprikomis, citrinos žievelės, petražolių ir trinto česnako mišiniu, paprikų milteliais.

Prieskoniai be druskos