Plovas

plovas

Paprastas plovas

1 kg ryžių

300gr aliejaus

100-150 g kurdiuko (avies taukai)

Kazane užkaitiname aliejų, kurdiukas supjaustomas gabalais ir iškepamas aliejuje, po to išimame jį iš puodo.

Dedami svogūno laiškai  200-250 gr. Apkepam iki geltonumo.

Dedam  kokybišką mėsą supjaustytą kubeliais 3 x 3 cm. Ir verdam mėsą 15-20 min. kartu su pageltusiais svogūnais.

Dedame druskos apie 34 gr.

Dedame 1 morką supjaustytą šiaudeliais ir viską kepame 10-15 min.

Pilame 1 ltr. vandens. Iš viršaus beriame ½ arbatinio šaukštelio maltos saldžios paprikos, po to dedame apie 5 gr. raugeršio ( barbariso ) , iš viršaus galima įdėti 2-3 skilteles česnako. Kada česnakas suvirs, jį reikia išimti.

Dedame  1 kg  ryžių ir taip pat 10-15 min paverdam. Pamaišom 3 kartus, kol  neliks vandens, išlyginam viršutinų sluoksnį iki lygumo , pabarstom kuminu (zerą) ir uždengę kaitinam ant mažos ugnies apie 15 min.

plovas

Šventinis plovas

Ryžiai LAZER – ilgi ,balti, birūs . Ryžius reikia  gerai praplauti tekančiu vandeniu.

Pilam vilnamedžio  aliejaus, jei neturime tai  naudojame kitą pvz alyvuogių.

Vienam kilogramui  ryžių reikia 300g. alyvuogių aliejaus.

Mėsa  turi būti kokybiška, supjaustyta 10 x10 cm  kubeliais.

Žirnius  reikia iš anksto užmerkti  visai parai šaltame vandenyje.

Paimti kazaną, (puodą), įpilti alyvuogių aliejaus, laukti kol užvirs, įdėti svogūnų ( gelsvos spalvos)  apie 200 gr. supjaustytų žiedais, ir kepinti svogūnus iki geltonos spalvos, tada įdėti į aliejų 700 gr.  kokybiškos mėsos (avienos arba jautienos) . Mėsą apkepti kartu su svogūnais.

Įdėti juostelėmis supjaustytų morkų ( proporcija : 1 kg ryžių -1 kg morkų ).

Įdėti 100 gr mirkytų žirnių.

Įdėti 100gr tamsių nuplautų razinų.

Užpilame 1 ltr. vandens.

Iš karto dedame 34 gr druskos.

Įdedame 0,5 -1 gr. ciberžolės („kurkuma“), 5 gr.  raugerškio („ barbarisas“),  apie 5 gr juodųjų pipirų žirneliais ( jeigu yra galimybė geriau su stiebeliais) , ir dedame kumino („zerą“ , panašus į kmyną bet kitokio skonio).

Viskas verdasi apie 40 min. vidutinio dydžio ugnyje.

Imame 1 kg mirkytų ryžių. Kai dedame ryžius,  ugnį reikia padidinti.  Įdedam ryžius, is viršaus išlyginame paviršių iki lygumo ir verdam iki 10 min.

Kai ryžiai sugers vandenį, reikia maišyti.  Maišyti  ryžius reikia atsargiai tik ir viršaus, kad nepasiekti giliau esančio aliejaus.

Taip maišyti 3 kartus po to išlyginti paviršiuje esančius ryžius.
Po to smeigti šaukšto rankenėle į puodą statmenai, kad pasitikrinti ar ryžiai sugėrė visą vandenį.

Kai ryžiai sugers visą vandenį , uždaryti puodą dangčiu   ir virti ant labai mažos ugnies apie 15 min.

Gaminimo laikas užtrunka  nuo 1,5 iki 2 val.

Norint padidinti  gaminamo patiekalo kiekį, visų produktų kiekiai  didėja proporcingomis dalimis.

Skanaus,

 

Užrašė Vimantas Lunius 2012-12 mėn 
Kazachstane profesionalios medžioklės plotuose  , 
padiktavo profesionalus virėjas SAMAT iš Taškento.