Tortas „MEDUTIS“ su jogurtiniu kremu

Tortas „MEDUTIS“

Tortas „MEDUTIS“ su jogurtiniu kremu

Tortas „Medutis“ – tai klasika, kurią visi mėgsta. Kvapnus ir minkštas meduolinis biskvitas su jogurtiniu kremu, toks pažįstamas skonis nuo senų laikų.

Manau kiekvienoje kartoje yra šeimininkė, kuri jį kepa, o mes vis dar atsimename medaus ir prieskonių derinį valgant šį tortą.

Artėjant Šventėm, tai puikus kepinys. Darbo lyginant su kitais tortų receptais nėra tiek daug, bet šieik tiek pareikalaus Jūsų laiko. Tačiau šis torto receptas nėra sudėtingas, todėl puikus rezultatas garantuotas.

Jums reikės:

150 g medaus
3 kiaušinių
150 g miltų
100 g sviesto
100 g cukraus
100 g grietinės (30 proc. riebumo)
1,5 a. šaukštelio kepimo miltelių
3 a. šaukštelio “kalėdinių” prieskonių

Kremui:

400 g graikiško jogurto
400 g natūralaus jogurto
150 cukraus pudros
1 citrinos
25 g želatinos
100 ml vandens

Kremas torto aptepimui:

100 g minkšto sviesto
100 g kondensuoto pieno

Gaminimo eiga:

  1. Kaitiname medų. Maišant jis turi pavirti apie 5 min, kol įgaus gražią gintarinę spalvą. Į pabaigą sudedame sviestą, pamaišome. Suberiame prieskonius. Padedame šiek tiek atvėsti.
    Tortas „MEDUTIS“ medus1 Tortas „MEDUTIS“ medus2
    Tortas „MEDUTIS“ medus3 Tortas „MEDUTIS“ medus4
    Tortas „MEDUTIS“ medus5 Tortas „MEDUTIS“ medus6
  2. Ruošiame tešlą. Kiaušinius su cukrumi labai gerai išplakame iki standžių putų, kiaušinio masė turi padidėti kelis kartus.
  3. Plona srovele pilame kaitintą medų ir toliau nuolat plakame tešlą.
    Tortas „MEDUTIS“ tesla1 Tortas „MEDUTIS“ tesla2
    Tortas „MEDUTIS“ tesla3 Tortas „MEDUTIS“ tesla4
  4. Miltus sumaišome su kepimo milteliais. Persijojame ir po šaukštą dedame į tešlą ir plakimo šluotele (ar mentele) lengvai įmaišome. Viską gražiai lengvai permaišome kol neliks sausų miltų. Elektrinio plaktuvo jau nenaudojame šiame etape.
  5. Paskutinis žingsnis – sudėti grietinę ir lengvai „nemakaluojant“ permaišyti. Tešla paruošta.
  6. Pasiruošiame kepimo formą, jos dugną padengiame kepimo popieriumi. Supilame visą tešlą.
  7. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 50 min, kol ant medinio pagaliuko nebe lips tešla.
  8. Iškepus biskvitą paliekame gerai atvėsti.
  9. Pjaustyti biskvitą yra geriausia kitą dieną. Tada jis būna minkštas, bet tvirtas ir stabilus. Pjauti reikia apvaliai, geriausia su „duonos“ peiliu (dantytais ašmenimis). Jei buvo iškilusi kepurėlė kepimo metu ar kažkur nupjovėte nelygiai – viską dėkite į atskirą dubenį, turėsite biskvito trupiniams, torto puošybai.
    Tortas „MEDUTIS“ pagrindas
  10. Gaminame kremą. Želatiną užpilame vandeniu dubenėlyje ir paliekame išbrinkti (iš karto pasimatuokit, kurį galėsite kaitinti garų vonelėje).
  11. Į didesnį dubenį sudedame abiejų rūšių jogurtą, nutarkuojame citrinos žievelę (tarkuojame per smulkią tarką, iki baltos žievelės dalies). Išspaudžiame citrinos sultis. Jei citrina labai didelė, nepilkite visos citrinos sulčių, bus per rūgštu. Suberkite cukraus pudrą. Visą kremą gerai išmaišykite. Šiame žingsnyje galite paragauti kremą ir pasireguliuoti rūgštumą ar saldumą.
    Tortas „MEDUTIS“ želatina Tortas „MEDUTIS“ kremas
  12. Ištirpiname želatiną. Vanduo puode neturi liesti dubenėlio dugno, todėl jo įpilkite visai nedaug.
  13. Želatiną plona srovele supilame į kremą. Gerai išmaišome. Plakti nereikia. Kremas gausis gana skystas, todėl maždaug valandai, uždengus dubenį, padėkite į šaldytuvą. Kremas apstings.
  14. Torto surinkimas paprastas ir gana greitas. Lygiai supjaustome biskvitą. Viršutinę dalį dedame į dugną, o apatinę, nulupus kepimo popierių – dėkite ant viršaus, tai torto viršus visada bus lygus. Sluoksniuojame biskvitas – kremas – biskvitas ir t.t. Jei tortą norėsite aptepti sviestiniu, ant viršaus jogurtinio kremo nebe tepkite. Kepimo dugno jau nebe naudoju. Dedu tiesiai ant pagrindo (arba kartoninio padėkliuko), naudoju tik žiedą.
  15. Taip surinktą tortą (laikau uždengiamoje tortinėje), padedame į šaldytuvą 2 ar net 4 dienom. Jis taps tik skanesnis, nes bus gražiai susisloksniavęs, o skoniai susidraugavę.
  16. Dieną prieš skanaujant, tortą išsegame iš kepimo žiedo. Prieš tai, atsargiai peiliu apipjaunu kraštą palei kepimo žiedą, nes tortas bus prikibęs. Atlaisviname kraštus ir tik tada atsegame.
  17. Gaminame sviestinį kremą. Sviestas būtinai turi būti kelias valandas pabuvęs kambario temperatūroje, jis turi būti labai minkštas. Sviestą plakame elektriniu plaktuvu apie 5 min, kol jis bus kaip kremas ir taps baltos spalvos. Po truputį supilame kondensuotą pieną ir dar kelias minutes paplakame. Šiuo minkštu kremu lygiai aptepame tortą, taip pat ir jo viršų.
  18. Pasiruošiame trupinius. Juos maisto smulkintuvu sumalame.
  19. Tortas apteptas sviestiniu kremu bus lipnus, todėl trupiniais puošti labai lengvas ir greitas būdas.
  20. „Medutį“ grąžiname atgal į šaldytuvą dar bent keliom valandom arba ir ilgiau. Toliau puošti ir dekoruoti galite pagal savo sugebėjimus ir norą. Man tokie tortai visada yra gražūs dėl savo natūralumo, todėl puošiu minimaliai.
    Tortas „MEDUTIS“

Patarimai:

  1. Pasiskaičiuokite dienas ir skirkite daugiau laiko šiam tortui pastovėti. Man skaniausias net po 3 – 4 dienų, kuomet susimaišo visi skoniai ir prieskoniai tarpusavyje.

 

Jaukių artėjančių Švenčių,
Inga

Mus rasite FB