Brandintas Kalėdų pyragas

Brandintas Kalėdų pyragas

Brandintas Kalėdų pyragas

Jau pats laikas pradėti kepti Kalėdų pyragus! Nors atrodo dar labai anksti, bet šiam pyragui reikia laiko, nes jis kaip tikras stalo karalius ruošiasi bręsta ilgiau nei mėnesį, o dar geriau ir ilgiau.

Šis pyragas – tai mano kalėdinė tradicija, skaičiuojanti turbūt jau dešimtmetį. Kiekvienas kąsnis pilnas skonių įvairovės – subtilaus vaisių ir riešutų saldumo, figų traškumo, o kvapas iš karto suteikia šventinio jaukumo.

Man dar labai patinka jį kepti dar ir dėl to, kad kai prasideda švenčių karštinė ir pradedu sukti galvą ką gaminsiu šventėm, jau žinau, kad desertą turiu!

O gražiai supakavus  tai bus puiki dovana Kalėdų proga, pagaminta su meile ❤️

Jums reikės (3-4 pyragams):

400 g džiovintų figų
200 g džiovintų abrikosų
300 g džiovintų datulių
300 g auksinių razinų
300 g juodųjų smulkių razinų
300 g didžiųjų razinų „Jumbo“ (auksinės, rudos )
150 g džiovintų spanguolių
300 g sveikų migdolų (papuošimui)
2 citrinų
3 didelių apelsinų
250 ml brendžio/tamsaus romo
15 kiaušinių
600 g sviesto
450 g cukraus
300 g medaus
300 g maltų migdolų
750 g miltų
3 a. šaukšteliai kepimo miltelių
3 a. šaukšteliai cinamono
3 a. šaukštelių kalėdinių prieskonių (malti gvazdikėliai, muskato riešutas)

Gaminimo eiga:

  • Pyragą gaminsim dvi dienas. Geriausia, iš vakaro pasiruošti vaisius, o kitą dieną kepti. Taigi, pirmiausia gabalėliais supjaustome figas, abrikosus, datules. Ir suberiame visas razinas, spanguoles.

  • Pasiruošiame citrinas ir apelsinus. Gerai nuplauname karštu vandeniu, nutarkuojame žieveles (tarkuojam tik geltoną/oranžinę dalį!) ir išspaudžiame sultis. Į draugiją supilame brendį/romą ir viską užpilame ant džiovintų vaisių. Gerai sumaišome, uždengiame dangčiu. Paliekame per naktį ar net parai, vis prisiminus permaišyti reikėtų, kad visi vaisiai gautų drėgmės.

  • Išmirkę vaisiai tampa sunkūs, „išpampę“, suminkštėję. Sviestas ir kiaušiniai turi būti kambario temperatūros.

  • Jau laikas ruošti tešlą. Sviestą ir cukrų išplakame iki kreminės baltos konsistencijos. Mušame po vieną kiaušinius ir vis plakame. Suplakus kiaušinius supilame medų. Jei medus kietas, reikia vos pašildyti (o vėliau dar ir atvėsinti), kad neištirptų sviestas ir nesusileistų tešla.

  • Ruošiame sausus produktus: persijojam miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamonu bei kalėdiniais prieskoniais. Lėtai po šaukštą dedame į sviesto ir kiaušinių masę ir vis maišom (galim naudoti elektrinį maišytuvą). Tešla gausis sunki ir labai tiršta. Per kelis kartus, nuolat maišant sudedame džiovintus vaisius. Tešla pasileis, visi vaisiai apsivels.

  • Pasiruošiam kepimo forma. Galima kepti kekso ar apvalioje formoje. Tešlos pridėti reikia daugiau nei pusę formos. Kepti 160 l. temperatūroje apie 2 val. Mediniu pagaliuku patikrinant ar tešla jau nelimpa.
  • Viršų puošiame migdolų riešutais. Stipriai neįspaudžiame, nes kylanti tešla gali juos paslėpti.

  • Iškeptus pyragus padedame atvėsti. Kiekvieną pyragą, kaip kūdikį suvyniojame į natūralų audinį arba kepimo popierių. Ir visus sudedame į dėžę ar krepšį. Laukdami Kalėdų jie bręsta, bet mes turime jiems padėti, kas 2- 3 sav juos laistant brendžiu arba juodąja arbata. Pirmiausia mediniu pagaliuku subadyti, o tada konditeriniu teptuku pertepti gėrimu. Kai skystis susigeria, vėl suvynioti.

O žinote kas šiame procese yra sunkiausia? Ogi išlaukti neatsignybus kvepiančio gabalėlio 🙂

Patarimai:

  • Jei norite kepti tik 1-2 pyragus, ingridientų kiekį dalinkite iš 3.
  • Jei pyragus kepsite Kalėdų dovanoms, naudokite vienkartines kepimo formas. Tai atrodys labai estetiškai ir nereikės vėliau galvoti apie įpakavimo dėžutę.

  • Gana ilgai kepant, nepalikite pyragų be priežiūros. Jei matysite, kad nuo viršaus svyla, pridenkite folija ar kepimo popieriumi. Vidus turi būti iškepęs, o tešla nelipti prie pagaliuko.
  • Galima laistyti ir arbata, bet šlakelis stipresnio gėrimo labai paryškina visą skonių gamą bei yra puikus konservantas. Todėl pyragu galėsite mėgautis net ir po visų žiemos švenčių.

Kalėdų belaukiant,
Inga

Mus rasite FB