Receptai: Kalėdinis brandintas pyragas

Kalėdinis brandintas pyragas

Kalėdinis brandintas pyragas

Kalėdinis brandintas pyragas – jam reikės:

100g džiovintų datulių
100g Džiovintų abrikosų
200g džiovintų figų
100g auksinių razinų
100g smulkių juodųjų razinų
100 g Jumbo rudųjų razinų
50g džiovintų spanguolių
1 citrinos sulčių ir žievelių
1 apelsinų sulčių ir žievelių
100 ml tamsaus romo arba brendžio
5 kiaušiniai
200g sviesto
200g cukraus
200g medaus
250g miltų
2 šaukšteliai Imbierinio sausainių mišinio
100 g maltu migdolų
100 g sveikų migdolų

Kalėdinio pyrago gamyba:

  • Kalėdinis brandintas pyragas. Datules, abrikosus ir figas supjaustome nedideliais gabaliukais ir sumaišome su razinomis bei spanguolėmis
  • Nuo citrinos ir apelsino nutarkuojame žievelę, o sultys išspaudžiame ant džiovintų vaisių. Užpilame apie 100 mililitrų tamsaus romo ( arba brendžio) ir leidžiame vaisiams bent kelias valandas, o geriausia per naktį  pabrinkti. Šis procesas padės vaisiams tapti drėgnesniems o alkoholio iškepus pyragą tikrai nesijaus.
  • Prieš ruošiant tešlą kiaušiniai ir sviestas turi būti kambario temperatūros, todėl geriausia jau prieš kelias valandas juos išsiimti iš šaldytuvo. Sviestą maišikliu plakame su cukrumi, kol masė pasidaro minkšta  ir puri tarsi kremas. Tada po vieną mušame kiaušinius ir vis plakame, kol viską suplakame i vientisą purią masę. Jei sviestas nuo kiaušinių atsiskirs , nebus pasaulio pabaiga – viskas susiklijuos , kai sudėsime miltus. Suplakę kiaušinius, įplakame ir medų ( jei medus kietas ir susicukravęs, jį prieš tai pašildome, bet tik neužviriname , nes karštas medus ištirpdys sviestą.
  • Miltus persijojame su kepimo milteliais ir įmaišome prieskonius. Į kiaušinių ir sviesto plaukinį atsargiai, šaukštas po šaukšto , įmaišome visus miltus, tada – migdolo miltus. Tešla išeina pakankamai tiršta ir sunki, bet pasileis, kai įmaišysime išbrinkusius džiovintus vaisius. Juos į tešlą sudedame bent per du kartus berdami ir maišydami, bet per daug nesiduodame šaukštu po dubenį.

Kalėdinis brandintas pyragas

  • Reikia dviejų kepimo formų –  galima iškepti vieną didesni apskritą pyragą , o kita – pailgą kaip keksą. Torto formų dugną išklojame kepimo popieriumi, gerai būtų juo iškloti ir šonus. Atkerpame formos šono pločio popieriaus juostą, patepame ją sviestu, kad geriau priliptų , ir apjuosiam formą iš vidaus.
  • Krečiame tešlą į paruoštas formas, ant viršaus rateliu išdėliojame migdolus, tiek per daug jų neįspaudžiame, nes kepdama tešla truputi pakyla ir gali migdolus paslėpti. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas. Šis pyragas kepa lėtai, viduriukas dar gali būti neiškepęs, tad bedame į jį medinį pagaliuką – jei ištraukiame sausą ir neaplipusį tešla, pyragas iškepęs. Jei pyragą reikia dar kepti, o viršus jau svyla ir labai ruduoja, pridengiame ją folija.

Kalėdinis brandintas pyragas

  • Iškepusius ir atvėsusius pyragus išimame iš formų, suvyniojame į kepimo popierių ar kokia drobulę  ir dedame į sandarią dėžę, ten laikome kad ir du mėnesius. Jei norime pyragus dar paskaninti, kokius du tris kartus per brendimą išvyniojame , truputi subadome mediniu pagaliuku ir palaistome kiekvieną kokiais dviem šaukštais tamsaus romo arba brendžio (vėliau alkoholio nesijaučia , tik suteikia pyragui subrendimo skonio). Aišku galima tuo alkoholiu ir nelaistyti, bet ilgai brandintas ir brendžiu laistytas pyragas tikrai yra nepakartojamai intensyvus, sunkus, aromatingas ir visa savo esybe toks tvirtas konservatorius, o ne koks nors pašalęs ir išdykęs plikytas pyragaitis.

Kalėdinis brandintas pyragas
Patarimai:

Vaisius galima keisti pagal skonį tiesiog išlaikant tą patį suminį svorį.
Dar galima panaudoti kitus alkoholinius gėrimus kaip bobelinė ar romas.
Sulaistyti galima ir juodąją arbata.

Kitus receptus rasite čia

Sportininkams – sportas

Didelis dėkui už patarimus ir fotografijas Ingai

SUPER AKCIJA !
Naujiena

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *