Mūsų prieskoniai – Garam masala, kas tai ?

Garam masala

Mūsų prieskoniai – Garam masala, kas tai ?

Garam masala dažnai pagardinami daugelis Indijos daržovių ar mėsos patiekalų. Šiaurės Indijos virtuvėje šis prieskonis paprastai būna miltelių pavidalo, tuo tarpu pietinėje šalies dalyje dažnai yra pastos pavidalu su kokosų pienu, actu arba vandeniu. Prieskonis gaminamas ištisus metus. „Garam masala“ dažnai naudojama atskirai, tačiau jį galima maišyti ir su kitais prieskoniais.

„Garam masala“ yra maltų prieskonių mišinys, plačiai naudojamas Indijos virtuvėje. Kad būtų daugiau skonio ir aromato šie prieskoniai paprastai paskrudinami, tada sumalami. Žodis “masala” paprasčiausiai reiškia „prieskoniai“, o garam reiškia „karštas“. Tačiau „garam masala“ nebūtinai yra labai aštrus mišinys. Miltelių pavidalo prieskoniuose  paprastai nėra glitimo, tinka veganams ir vegetarams, bet nepamirškite patikrinti „garam masala“ etiketės, kad tikrai žinotumėte, kas joje yra.

Prieskonis

Garam Masala  įvairovė ir kilmė

Nėra vieno šio prieskonio recepto. Sudėtis skiriasi priklausomai nuo regiono ir net nuo virėjo individualių pageidavimų. Šis prieskonis Šiaurės Indijoje, įskaitant Punjabo regioną, dažniausia naudoja juoduosius pipirus aštrumui suteikti ir visą kitą dėmesį skiria aromatiniams ir saldiems prieskoniams. Šis prieskonis bus gana švelnus, o visa aštrumą duos atskirai įdedama aitrioji paprika.

Kuo toliau į Indijos šiaurę , tuo aštresnė bus šis prieskonis, vis dažniau ir daugiau prieskonių mišinyje rasite aitriosios čili. Šie prieskoniai taip pat labai skirsis kiekviename regione atskirai.

Receptai yra ne tik regioniniai, bet ir perduodami iš kartos į kartą. Mokėti maišyti prieskonius (būti masalchi) Indijoje yra garbės reikalas, ir kiekvienas virėjas stengiasi sumaišyti patį geriausią „garam masala“ mišinį.

Manoma, kad „Garam masala“ atsirado Šiaurės Indijos virtuvėje, kur ji dažnai naudojama tradiciniuose Mughal patiekaluose. Ajurvedos medicinoje šis prieskonis yra šildantys (o ne aštrus), tai reiškia, kad jie pagreitina medžiagų apykaitą. Šiaurės Indijoje daugelyje regionų yra ir šalti metų laikai, todėl šilti prieskoniai yra labai mėgstami. Garam prieskonis pasklido po visą Indiją ir toli į vakarus net iki dabartinio Irano.

Indijos prieskoniai

Iš ko susideda?

Jei perkate „garam masala“, turėsite perskaityti sudėtį, kad nustatytumėte, kokie prieskoniai yra naudojami.
„Garam masala“ paprastai sudaro šios sudedamosios dalys:
Kalendra
Kmynai
Kardamonas
Gvazdikėliai
Juodasis pipiras
Cinamonas (maltas, ceilono, lazdelės)
Muskato riešutas

Tai pat gali būti naudojama ciberžolė, šafranas, pankolio sėklos, imbieras, česnakai, garstyčių sėklos, žvaigždinis anyžius, lauro lapai arba džiovinti raudoni čili.

Koks skonis?

„Garam masala“ suteikia šilumos, saldumo, gėlių aromatą ir švelnų aštrumą kurį suteikia juodasis pipiras. Pats prieskonis ir buvo sumastytas kad būtų kvapnus ir tuo pačiu suteiktų stiprius skonius. Nors esant kmynams, kalendrai ir ciberžoliai prieskonis gali priminti kario prieskonių mišinį, bet garam  nėra toks aštrus.

Garam masala - Indijos patiekalai

Kulinarija

Garam masala paprastai yra dedamas patiekalo gamybos pabaigoje kad jis suteiktų patiekalui ne tik skonį, bet ir suteiktu savo nuostabų aromatą. Tai pat šis prieskonis gali būti pabarstytas ir ant jau patiekto patiekalo viršaus. Įprastai šviežiai pagaminti prieskoniai iš komponentų reiktų sunaudoti per kelias dienas. Dar viena svarbi detalė, kad šis prieskonis dažniausia naudojamas kaip pagalbinis prieskonis o ne kaip pagrindinis.

„Garam prieskonis“ naudojamas daugelyje mėsos ir žuvies patiekalų. Jį taip pat rasite vegetariniuose ir veganiškuose patiekaluose, bei sriubose, kurių pagrindą sudaro ankštiniai ir daržovės.

Kaip pasidaryti savo Garam Masala

Pradėkime nuo ne maltų produktų, kitaip sakant naudojam nemaltas sėklas , taip Jūsų mišinys bus daug kvapnesnė ir aromatingesnė. Šiam receptui Jums reikės keptuvės ir prieskonių arba kavos malimo aparato.

Jums reikės:

3 šaukštai kalendros sėklų
2 šaukštai kmynų sėklų
2 šaukštai kardamono
2 šaukštai juodųjų pipirų
1 šaukštelio muskato riešuto
1 visas cinamono lazdelė ( Ceilono, Vietnamo )
1 šaukštelio nesmulkintų gvazdikėlių

 

1.   Pakaitinkite sausą keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies ir maždaug 10 minučių paskrudinkite kalendras, kmynus, kardamoną, juoduosius pipirus, cinamono lazdelę, gvazdikėlius. Kartkartėmis juos išmaišykite, kad viskas keptų tolygiai.
2.   Kai prieskoniai šiek tiek patamsėja ir išsiskiria sodriu skoningu aromatu, išimkite juos iš keptuvės ir leiskite atvėsti.
3.    Sumalkite prieskonius malimo aparate.
4.    Suberkite likusius prieskonius.
5.    Laikykite sandarioje taroje, atokiau nuo šilumos ir šviesos.

 

Daugiau:
Garam masala vikipedijoje