Stebuklas jūsų organizmui – avinžirniai

Avinžirniai

Stebuklas jūsų organizmui – avinžirniai: baltymų, skaidulų, folio rūgšties šaltinis

Stiklinėje avinžirnių – net 90 proc. folio rūgšties paros normos, taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ tikina Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Nors visą laiką akcentuojame, kad folio rūgšties ypač reikia nėščiosioms, tai naudinga kiekvienam iš mūsų, nes folio rūgštis gerina smegenų, nervų, širdies kraujagyslių sistemų veiklą, reprodukcinę funkciją, pasitarnauja gaminant raudoną kraują.

A. Unikauskas savo laidose daug dėmesio skiria sveikatai palankiai mitybai ne be reikalo – jo teigimu, sveikata ir mityba susiję taip pat, kaip žemės planeta su saulės šviesa.

„Neįmanoma gerai jaustis ir būti sveikam, jei mitybos racionas prilygsta šiukšlių dėžės turiniui. Visuomet pabrėžiu, kad sveikatai palanki mityba turi būti įvairi“, – pažymi gydytojas ir pateikia argumentų, kodėl avinžirniai – tikras stebuklas mūsų organizmui.

Avinžirniuose gausu baltymų – suvalgę vieną puodelį avinžirnių gausime net 15 g baltymų.

Pasak profesoriaus, specialistai nesutaria, kiek per parą žmogus turėtų suvartoti baltymų, tačiau jie sutinka dėl būtino kiekio. Kiek per parą turėtumėte suvalgyti gramų baltymų, sužinosite savo kūno svorį (kilogramais) padaliję iš trijų.

Pavyzdžiui, jei sveriate 60 kg, baltymų turėtumėte suvalgyti 20 g, o tai – kiek daugiau nei puodelis avinžirnių.

Avinžirniai

Avinžirniuose gausu skaidulų, dėl to jie gali padėti sumažinti vidurių užkietėjimą. Taip pat tai sotumo suteikiantis produktas.

Avinžirniuose gausu vitaminų, daugiausiai – folio rūgšties. Stiklinėje avinžirnių yra net 90 proc. folio rūgšties paros normos, tačiau, jei avinžirniai konservuoti, folio rūgšties mažiau – tik 40 proc. paros normos.

„Folio rūgštis svarbi daugeliui dalykų. Visą laiką akcentuojame, kad jos ypač reikia nėščiosioms, jog vaisius, ypač jo nervų sistema, vystytųsi tvarkingai. Folio rūgštis gerai ir mūsų smegenims, ir nervų sistemai, ir raudono kraujo gamybai, ir širdies kraujagyslių sistemai, ir reprodukcijai“, – aiškina medikas.

Avinžirniuose mažai natrio, tačiau gausu geležies, kuri padeda gaminti hemoglobiną, po organizmą išnešioti deguonį, apsisaugoti nuo mažakraujystės, ir kalio – itin svarbaus mineralo auginant raumenis, reguliuojant skysčius kūne, kraujo spaudimą.

Avinžirniai

Taigi avinžirniai jums padės:

– greičiau pasijusti sotiems,

– pagerinti virškinimą,

– sumažinti širdies ligų riziką,

– išvengti mažakraujystės (geležies nepakankamumo),

– sumažinti 2-o tipo diabeto riziką,

– gauti daugiau baltymų.

Avinžirniai

Pasak laidos viešnios, subalansuotos mitybos ekspertės Ritos Šilenskienės, rinktis sausus ar konservuotus avinžirnius priklauso nuo laiko – jeigu jo neturite, vartokite konservuotus, tačiau atkreipkite dėmesį, kur jie sudėti – į stiklainį ar metalinį indelį.

„Metalinis indelis turi būti nepažeistas, nesuglamžytas, o metalinio indelio vidus padengtas bisfenoliu. Sakoma, kad nedideli jo kiekiai nekenksmingi, tačiau geriau rinktis avinžirnius stikliniame indelyje“, – teigia ji.

Pasak specialistės, avinžirniai naudingi visiems: netoleruojantiems gliuteno, sportuojantiems, norintiems sulieknėti, pradedantiems kramtyti vaikams.

 

Kalėdoms
SUPER AKCIJA !
Naujiena