6 faktai apie pipirus

pipirus

6 faktai apie pipirus: padeda kovoti su vėžiu ir papildomais kilogramais

Pipirai kovoja su nutukimu, todėl puikiai tinka sergantiems diabetu. Be to, juose esantis piperinas padeda deginti riebalus ir numesti svorio, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, pipirai naudingi ir vėžio prevencijai, priduria jis.

pipirai

Legal rights and credits of image above  belong to https://www.woodenearth.com/

Image by https://www.woodenearth.com/

„Kiekvienas savo virtuvėje turi šį prieskonį ir juo gardina įvairiausius patiekalus. Ir nors šis prieskonis tituluojamas prieskonių karaliumi, vis dėlto turiu jums naujieną – tai yra vaisius. Jis ne tik suteikia patiekalams nuostabų skonį, bet ir turi begalę naudingų savybių, pvz., juos patartina vartoti sergantiems diabetu, maža to – įrodyta, kad pipirai turi priešvėžinių savybių“, – sako gydytojas.

Yra trys rūšys pipirų:

– žalieji pipirai – nesubrendę džiovinti vaisiai;

– baltieji pipirai – gaunami iš beveik prinokusių pipirų vaisių, kai nuo jų yra pašalinama oda;

– juodieji pipirai – virti ir išdžiovinti pipirai, vieni populiariausių.

pipirai

Legal rights and credits of image above  belong to https://www.woodenearth.com/

Image by https://www.woodenearth.com/

Pasak A. Unikausko yra bent šešios priežastys, kodėl turėtume naudoti pipirus.

Pipirai naudingi vėžio prevencijai

Ciberžolės yra populiarios dėl savo gydomųjų savybių, tačiau mokslininkai įrodė, kad jos yra veiksmingiausios, kai derinamos su juodaisiais pipirais, kadangi juoduosiuose pipiruose esantis piperinas padeda organizmui pasisavinti ciberžolių naudingąsias savybes.

Piperinas – juoduosiuose pipiruose esantis bioaktyvus junginys, panašus į kapsaiciną, padedantis sukelti apoptozę, kuri naikina navikus. Taip pat piperinas slopina vėžio ląstelių augimą.

Pipirai gerina virškinimą

Juodieji pipirai skatina piridoksino HCL gamybą skrandyje – tai padeda išvengti rėmens, nevirškinimo ir net dujų susikaupimo.

Pipirai naudingi sergantiems diabetu

JAV mokslų akademijos leidiniuose paskelbti naujausių tyrimų rezultatai rodo, kad piperinas kovoja su nutukimu ir puikiai tinka diabetu sergantiems žmonėms. Be to, juodieji pipirai turi antioksidacinį ir antibakterinį poveikį.

pipirai

Legal rights and credits of image above  belong to https://www.woodenearth.com/

Image by https://www.woodenearth.com/

Pipirai padeda mesti svorį

Piperinas, esantis pipiruose, padeda deginti riebalus, o tai padeda numesti svorio. Maža to, pipirai turi labai mažai kalorijų.

Pipirai mažina kraujospūdį

Kadangi juoduosiuose pipiruose beveik nėra druskos, juos galima vartoti vietoj druskos, o tai padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą, pilvo pūtimą ir skysčių kaupimąsi organizme.

Pipirai kovoja su bakterijomis

Juoduose pipiruose esantis piperinas yra fitocheminis arba fitotoksinis ir turi įvairų bakterijų slopinamąjį poveikį, todėl stabdo ligas sukeliančių bakterijų vystymąsi.

Geriausi prieskoniai – kaip ir mūsų gyvenimo įvykiai: atsaką duoda tik aštriausi, visus skonių receptorius sužadinantys išgyvenimai ir prieskoniai, ir daug meilės.