Kepenims kenkia ne tik alkoholis: netinkamo maisto sukelta liga gali neturėti jokių simptomų

Kepenims kenkia ne tik alkoholis: netinkamo maisto sukelta liga gali neturėti jokių simptomų

Jeigu valgote daug saldumynų, turite antsvorio, sergate diabetu, arterine hipertenzija, turite didelį cholesterolio kiekį, didelė tikimybė, kad jūsų kepenys suriebėjusios, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis tikina, kad kepenims kenkia ne vien alkoholis, o jas užteršus organas nebegali atlikti savo funkcijų.

„Visi kaip susitarę galvoja, kad labiausiai kepenims kenkia alkoholio vartojimas. Nevartosiu alkoholio – kepenys bus sveikos ir patenkintos. Visai ne – vartodami nesveiką maistą, teršiate savo kepenis, verčiate jas suriebėti. Ir jos nebegali atlikti savo funkcijų. Bet netgi ir jas užteršus nėra vieno stebuklingo recepto joms išvalyti ir nuriebinti“, – tikina A. Unikauskas.

Apie kepenų sveikatą, sako gydytojas, kalbėti būtina, nes daug žmonių serga šia liga, bet to nežino, o pasėkmės gali būti net mirtinos.

„Galima teigti, kad vis dar vyrauja riebaus maisto ir kepenų suriebėjimo ryšio mitas, bet iš tiesų kepenys nesuriebėja nuo riebaus maisto. Kepenys suriebėja nuo greitųjų angliavandenių ir alkoholio“, – tikina medikas.

Pilvo

„Jeigu valgote daug saldumynų, turite antsvorio, sergate diabetu, arterine hipertenzija, turite didelį cholesterolio kiekį, didelė tikimybė, kad jūsų kepenys suriebėjusios“, – priduria jis.

Pasak A. Unikausko, kepenų suriebėjimas neturi jokių simptomų: „Ultragarso tyrimas leidžia tik įtarti, kad žmogui gali būti kepenų suriebėjimas. Tikslesnė yra ultragarsinė elastografija, kuri leidžia įvertinti kepenų sustandėjimo laipsnį. Tinka ir magnetinio rezonanso tyrimas. Tiksliausiai nustatoma atliekant kepenų biopsiją.“

cukrus

Nors kepenų suriebėjimopradžia neturi simptomų, vėliau gali baigtis rimtomis ligomis – kepenų fibroze, ciroze ir net vėžiu. „Gera žinia ta, kad kepenys sugeba atsinaujinti pačios, bet tik tada, jei jos neapgaudinėjamos. Svarbiausia atsisakyti alkoholio ir cukraus. Padarykite tai bent tris dienas, kad leistumėte savo kepenims pailsėti“, – pataria A. Unikauskas.

Jis sako, kad padėti savo kepenims galime vartodami sveikesnį maistą, o ypač kepenims tinka aštrūs patiekalai: „Kapsaicinas – aitriųjų pipirų veiklioji medžiaga, kuri suaktyvina kepenų kraujotaką. Valgykite šviežius ar maltus aitriuosius pipirus, o kartais – vanduo su pipirais ir citrina. Nepersistenkite – ši kombinacija kenkia dantų emaliui.“

Norint „nuriebinti“ kepenis, tikina A. Unikauskas, pusryčiams reikėtų valgyti probiotikus su antioksidantais, pavyzdžiui, jogurtą su uogomis. „Probiotikai kovoja su uždegimu ir toksinais organizme, o antioksidantai – su oksidaciniu stresu“, – sako jis.

Pietums patartina valgyti baltymus su lapinėmis daržovėmis, o vakarienei – šiek tiek baltymų, sveikųjų riebalų, daržovių.

A. Unikauskas tikina, kad maistas kepenims numeris vienas – burokėliai. „Juose gausu cholino. Kai jo žmonėms trūksta, jie patenka į suriebėjusių kepenų rizikos grupę. Cholinas pagreitina riebalų apykaitą, gerina miego kokybę, dalyvauja raumenų darbe“, – sako A. Unikauskas.

burokas

Jis rekomenduoja pasigaminti burokėlių traškučius, kurie taps puikiu užkandžiu:

Burokėlius supjaustykite griežinėliais, dėkite į kepimo indą, apšlakstykite aliejumi, užberkite druskos ir pipirų. Kepkite orkaitėje 15–20 min, 200 laipsnių temperatūroje.

Natūralu