Prieskoniai – grynuoliai: kodėl jų visada turėtų būti jūsų virtuvėje?

prieskoniai

Prieskoniai – grynuoliai: kodėl jų visada turėtų būti jūsų virtuvėje?

Drąsiai galima sakyti, kad prieskoniai – grynuoliai, tokie kaip aguonos, aitrioji paprika, bazilikas, čiobreliai, ciberžolės, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, juodieji ar baltieji pipirai, kalendra, kmynai, krapai ar kiti, visada turėtų rasti sau vietos jūsų namų virtuvėje. Kodėl? Tam yra ne viena priežastis.

Galite gardinti įvairiausius patiekalus bei gėrimus

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl prieskonių – grynuolių, visada turėtų būti jūsų namų virtuvėje, yra ta, kad galėsite gardinti įvairius patiekalus bei gėrimus. Pavyzdžiui, prieskonių mišiniai, paprastai yra skirti gardinti tik tam tikros rūšies (vištienos, desertų, mėsos, žuvies, bulvių, žvėrienos, ėrienos ir kt.) patiekalams. Tuo tarpu prieskoniai – grynuoliai gerokai padidina šias galimybes, kadangi puikiai tinka įvairių rūšių patiekalams gardinti. Štai, pavyzdžiui, kmynais galite gardinti ir varškės, ir bulvių, ir daržovių patiekalus; raudonėlis puikiai tiks ir raudonai mėsai, ir salotoms, ir sriuboms, ir nesaldiems kepiniams gardinti; tuo tarpu gvazdikėliai papildomų skonio natų suteiks ir kompotams, ir uogienei, ir desertams, ir patiekalams, kuriuose yra spanguolių ar vyšnių. Kitais žodžiais tariant, prieskoniai – grynuoliai yra kur kas ekonomiškesnis bei universalesnis pasirinkimas.

kmynas

Visada galite pasigaminti mėgstamą prieskonių mišinį

Turint prieskonių mišinį, išgryninti kurį nors jo komponentą, gali būti labai sudėtinga, tuo tarpu atvirkštinis procesas yra daugiau nei paprastas: turėdami prieskonių – grynuolių, vos per kelias minutes galite pasigaminti sau patinkantį prieskonių mišinį. Štai kelios puikios kompozicijos:

  • iš mairūno, rozmarino, dašių, čiobrelių, bazilikų ir raudonėlių galite pasigaminti aromatingą Provanso žolelių mišinį;
  • sumaišę druską, saldžiąsias paprikas, aitriąsias paprikas, česnaką, imbierą, indišką karį, kmynus, juoduosius pipirus, mairūną ir ciberžoles, gausite puikų prieskonių mišinį, skirtą vištienos patiekalams gardinti;
  • nežinote, kuo paskaninti sriubą? Puikiai tiks mišinys iš druskos, morkų, česnako, svogūnų, petražolių, krapų, cukraus, saliero, saldžių paprikų, kalendros bei juodųjų pipirų;
  • svogūnai, aitrioji paprika, cukrus, kalendra, garstyčios, saldžioji paprika, česnakas, mairūnas, muskatas, juodieji pipirai, kvapnieji pipirai bei muskatas sukurs kombinaciją, idealiai tinkančią stirnienos patiekalams.

prieskoniai

Galite išspręsti ar sušvelninti tam tikras sveikatos problemas

Savo namų virtuvėje turėdami prieskonių – grynuolių, visada turėsite ir puikią galimybę išspręsti arba bent jau sušvelninti tam tikras sveikatos problemas bei negalavimus. Štai, pavyzdžiui, kmynai puikiai tinka sprendžiant virškinamojo trakto problemas; cinamonas – gerina atmintį bei tirpdo antsvorį; imbieras – stiprina imunitetą; krapai – plečia kraujasgysles, mažina kraujospūdį bei stiprina širdį, na, o gvazdikėliai turi antiseptinių savybių. Labai dažnai sakoma, kad kiekvienas prieskonis gali tapti puikiu pagalbininku siekiant išspręsti ar sušvelninti vieną ar kitą sveikatos problemą. Tai – tikrų tikriausia tiesa, o ne – plačiai paplitęs mitas. Taigi, susidūrus su vienu ar kitu negalavimu, labai tikėtina, kad priemonių problemų spręsti, galite surasti tiesiog savo namų virtuvės prieskonių stalčiuje. Savaime suprantama, pirmiausia reikėtų atsižvelgti į gydytojų rekomendacijas, o prieskonių vartojimas gali tapti tik pagalbiniu ar prevenciniu sprendimu.

cinamonas

Tinka naudojimui buityje

Prieskonių – grynuolių turėti verta ir dėl dar vienos priežasties – juos galite panaudoti buityje. Atvejų, kuomet vienas ar kitas prieskonis gali tapti puikiu kasdieniu pagalbininku, yra ne tiek jau ir mažai. Nemaža dalis augalus mylinčių ir juos auginančių žmonių, susiduria su opia problema – grybeliu. Pastarasis puola įvairius augalus, o nesiimant jokių priemonių, augalas gali žūti. Būtent tokiose situacijose į pagalbą skuba visų mėgstamas cinamonas. Tereikia į 0,5 – 0,6 litro vandens įberti šaukštelį šio prieskonio, gerai išmaišyti ir palikti per naktį. Ryte skystį nukošti ir supilti į buteliuką su flakonu. Šiuo skysčiu augalus purkškite bent kartą per dieną ir grybelis atsitrauks. Namus puola tarakonai, uodai ar kiti nekviesti svečiai? Tereikia ant palangių paberti kmynų, lauro lapelių ar aitriųjų pipirų. Jau po kelių dienų įsitikinsite šio pasirinkimo veiksmingumu. Dauguma šeimininkių susiduria su problema: kaip efektyviai išvalyti namuose esančia kriaukles ir vonias, išvengiant agresyvių, sveikatai nedraugiškų cheminių priemonių? Pasirodo, tai tikrai įmanoma ir šuo atveju padėti gali puikiai visiems žinoma mėta. Nedidelę saują smulkintų jos lapų sumaišykite su šaukštu rupios druskos ir sodos bei gautą pastą trinti drėgna kempinėle. Ši priemonė ne tik efektyviai pašalins įsisenėjusius nešvarumus, bet ir suteiks gaivų kvapą.

Akivaizdu, kad prieskoniai grynuoliai yra vienas svarbiausių elementų: jais ne tik pagardinsite gaminamus patiekalus, bet ir sušvelninsite tam tikras sveikatos problemas, panaudosite buityje ar pasigaminsite puikių prieskonių mišinių.