Sužinoję naudingas savybes, maistą krapais gardinsite dažniau

Sužinoję naudingas savybes, maistą krapais gardinsite dažniau

Krapai – ne tik skanus, bet ir labai sveikas maisto priedas. Šie žalumynai padeda virškinimui, lengvina menstruacijų skausmus, net padeda gydyti depresiją, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Medikas pataria vartoti krapus įvairiomis formomis – kaip sėklas, krapų ekstraktą, šviežius, džiovintus ar šaldytus.

Norint apsisaugoti nuo uždegimų, depresijos, menstruacijų skausmų galima vartojant visiems puikiai žinomą augalą – krapus. Šis žalumynas lengvai prieinamas ir itin naudingas sveikatai bei gerai savijautai, sako daktaras A. Unikauskas.

Krapai naudingi sveikatai, nes:

Didina energiją, padeda virškinimui.

Tyrimais buvo vertinami krapų, kmynų, kalendrų, anyžių, salierų ir pankolių kambario temperatūros eterinių aliejų ekstraktai. Nustatyta, kad krapuose yra daug organizmui būtinų riebalų rūgščių – nuo 52 iki 82 proc., taigi, vartojant krapus, galima apsirūpinti sveikata ir energija.

Lengvina menstruacijų skausmus.

Tirtas ir krapų poveikis moterims, kenčiančioms skausmingus menstruacijų periodus – dismenorėją. Tai kankina daugiau nei pusę vaisingų moterų, jos skundžiasi įvairaus pobūdžio neigiamais pojūčiais dubens srityje. Daugiau nei dešimtadalis moterų per menstruacijas patiria labai stiprius skausmus, trikdančius bet kokią veiklą.

Tyrimai, kurių metų viena moterų grupė vartojo įvairias vaistines žoles, o kita gėrė, pavyzdžiui, žuvų taukus, parodė, kad būtent krapai pašalina didžiąją dalį diskomfortą keliančių pojūčių ir mažina menstruacijų skausmus.

Padeda gydyti depresiją.

Nustatyta, kad krapai ir krapų sėklos pasižymi analgetiniu ir antidepresiniu poveikiu, tokiu pat kaip daugelis depresiją gydančių vaistų. Gera žinia tai, kad krapai neturi jokio šalutinio poveikio.

Krapų sėklos mažina cholesterolio kiekį, gliukozės kiekį kraujyje, mažina kepenų fermentų aktyvumą.

Tyrimais įrodyta, kad žmonių, mėnesį vartojusių krapus įvairiomis formomis (kaip ekstraktą, mityboje ir pan.) cholesterolio ir gliukozės kiekis kraujyje sumažėjo.

Saugo nuo laisvųjų radikalų žalos.

Krapų vandeninio ekstrakto antioksidacinės molekulės turi savybę prisijungti prie oksiduotų molekulių, kurios kitu atveju padarytų organizmui žalos, pavyzdžiui, sukeltų vėžį.