Mūsų prieskoniai – Kmynai

Kmynai

Kmynų sėklos gali būti vartojamos ir kaip natūralūs vaistai

100 gramų kmynų sėklų yra net 38 gramai skaidulų. Tai yra daug ir šis kiekis atitinka 100 procentų rekomenduojamos suvartoti skaidulų paros normos. Manantiems, kad turite padidinti racione skaidulų kiekį, vartokite kmynų sėklas. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Kmynų sėklos paprastos, bet, patikėkite, toli gražu ne prastos, sako A. Unikauskas. Tai vieni iš populiariausių prieskonių, kuriuos galima rasti kiekvienos šeimininkės spintelėje. Jais gardinami duonos gaminiai, sūriai, rauginti kopūstai ir kiti lietuvių mėgiami patiekalai. Ar žinojote, kad aromatingos kmynų sėklos taip pat gali būti vartojamos kaip natūralūs vaistai?

100 gramų kmynų sėklų yra net 38 gramai skaidulų. Šis kiekis atitinka 100 procentų rekomenduojamos suvartoti skaidulų paros normos. Manantiems, kad turite padidinti racione skaidulų kiekį, vartokite kmynų sėklas. Taip pat šios sėklos yra puikus mineralų šaltinis. Jose galima rasti geležies, vario, kalcio, seleno, mangano ir cinko.

„Žinome, kad kalcis yra naudingas kaulams, geležis ir varis yra būtini raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Kalis padeda širdžiai efektyviau dirbti ir išlaikyti sveiką kraujo spaudimą bei reguliarų širdies ritmą. Cinkas atlieka keletą svarbių funkcijų organizme įskaitant augimo procesus. Kmynuose yra labai svarbių vitaminų, ypač daug B grupės vitaminų, taip pat A, C ir E“, – kalba A. Unikauskas.

Viena iš keleto kmynų sėklų naudų – gera virškinimo sistemos sveikata. Kaip minėta, kmynų sėklos yra maistinių skaidulų šaltinis. Skaidulos padeda išspręsti bendrus virškinimo sistemos sutrikimus tokius kaip virškinimas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas.

„Kmynuose esančios skaidulos padeda maistą paversti lengviau virškinamu. Kmynai ypač naudingi, jei esate vienas iš tų, kurie serga lėtinėmis virškinimo ligomis“, – sako gydytojas.

LRT

Prieskoniai įvairiems kepiniams